BECI 2, Brussels

Team

Fixed Workspots: 55

Industry

Public Policy Offices

Objectives

Create a space dedicated to the members of their network

Space

Size: 311 m²

Year: 2022

Location: Brussels

Focused work area in the newly renovated BECI offices

We are always excited when a new project lands. But a client coming back for more is a whole different kind of joy! The goal of the project on the first floor was to transform a workspace for the BECI team. Now it was time to create a dedicated area for their members on the second floor.

Top 3 priorities

  • Redesign the second floor with a focus on encouraging members to use and explore the space
  • Create flexible and multifunctional rooms
  • Keep the design coherent with the first floor

Look & Feel

Elegant and inviting

Special touches

  • A new staircase connecting the first and second floors
  • Lounge area with a fireplace
  • Elegant meeting rooms

Tailored spaces

  • Open kitchen serving multiple purposes
  • Creative room with flexible setup
  • Phone booths

Brussels Enterprises Commerce & Industry (BECI) is on a mission to foster business, entrepreneurship, and networking through consulting and strategic guidance. By dedicating an entire floor to their members, they materialize a shift in their strategy: to focus on their community.

“Designing with empathy seems to come naturally to you. You ask questions nobody else asks, and try to understand what we need, and what we’re trying to achieve.”

Olivier Willocx, CEO

The Challenge

During the pandemic, BECI decided to renovate the second floor to create private spaces where community members could run meetings and events, bond with peers, and receive coaching.

In addition to creating a brand-new members’ area, BECI wanted to foster connections between the members and their own team. To achieve this, they believed it was crucial to create a physical link between the two floors. It involved an ambitious task of breaking through the concrete floor and building a connecting staircase between the members’ floor and the BECI office on the floor below.

Another challenge was maintaining coherence between the two floors despite the different design directions. The first floor provides a warm, casual atmosphere with organic elements and a biophilic design, while the second floor had to offer an elegant, and inviting ambiance for BECI’s members.

Meeting room with biophilic design and earthy color palette after workspace renovation
Natural light, biophilia and coziness dominate BECI's freshly renovated office by Space Refinery

The Outcome

Together with the BECI team, we imagined and created a welcoming and classy environment to showcase their brand story.

Warm, natural elements such as wood maintain consistency with the first floor's design.

The spacious kitchen, equipped with cafe tables, creates a great environment for social lunches and casual conversations. This versatile space is now also used for workshops and networking events.

The second floor offers phone booths, elegant meeting rooms, and a special creative room that allows BECI’s team and members to experiment with different furniture setups for various types of meetings, workshops, and presentations.

A new staircase connecting both floors was built, allowing the team to freely move between the workspace zones. According to CEO Olivier Willocx, “If you create a staircase and connect the floors directly, it's like having a two-story apartment. People enjoy this because it gives a feeling of being at home.”

And let's not forget the lounge area with a charming fireplace - it's definitely one of the highlights of this project.

As a result, the renovated second floor conveys BECI’s vision of providing more opportunities for their team and members to connect, create, and collaborate.

A warm meeting room with wooden finishes
A sophisticated lounge area with a modern fireplace
Wooden island at the kitchen
A dark kitchen with contrasting wooden finishes creating a warm environment
Black & wood contrast kitchen
Black & wood contrast kitchen
Sound proof work booths for focused work
A cosy meeting room with an art wall
Workshop room with flexible furniture arrangements
Workshop room with flexible furniture arrangements
High tables for flexible work
No items found.

Meet the team

Feeling inspired? Check out these similar projects: